Żywienie

Człowiek jest tym, co je. Szczególnie w przypadku dziecka, dieta w dużej mierze decyduje o jego prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu. Dlatego w przedszkolach tak ważne jest, by posiłki były prawidłowo zbilansowane, z zachowaniem prawidłowych proporcji białek, węglowodanów i tłuszczów oraz właściwej kaloryczności. W Szkółce Małego Dziecka poszliśmy o krok dalej i postawiliśmy sobie za cel zapewnienie dzieciom produktów najwyższej jakości.

We współpracy z Instytutem Medycyny Integracyjnej organizatorem Kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu zdrowyprzedszkolak.org, postanowiliśmy w Szkółce Małego Dziecka wprowadzić jadłospis oparty na produktach naturalnych, czystych ekologicznie i nieprzetworzonych. Dzieciom podawane są posiłki dostarczane przez firmę cateringową posiadającą stosowny certyfikat, gwarantujący zdrową żywność.

Miedzy posiłkami serwowane są przekąski, składające się z warzyw, owoców, orzechów, nasion oraz niesiarkowanych suszonych owoców. Dzieci piją przede wszystkim wodę mineralną oraz herbatki ziołowe i owocowe. W diecie rezygnujemy ze słodyczy i cukru oraz produktów z pszenicy. W zamian wzbogacamy posiłki w różnego rodzaju kasze (jęczmienną, gryczaną, orkiszową, jaglaną ewentualnie kuskus) oraz produkty z mąki orkiszowej, gryczanej, owsianej i jaglanej.

Ufamy, że wprowadzona zdrowa dieta, oprócz doraźnego, pozytywnego wpływu na kondycję naszych dzieci, będzie też miała korzystny wpływ na wyrobienie smaku, dobrych nawyków żywieniowych i zaowocuje w przyszłości lepszą jakością życia.