11, 12 maja 2015 Warsztaty dla rodziców

Aktualności » 11, 12 maja 2015 Warsztaty dla rodziców

Zgodnie z obietnicą zapraszam na warsztaty (część 1).

Terminy:

11 maja, godzina 18.00 (dla wszystkich rodziców).

12 maja, godzina 18.00 (dla rodziców dzieci ze specjalnymi potrzebami zdrowotnymi, żywieniowymi, osób zainteresowanych tematem zdrowia, wszystkich chętnych).

Termin zgłoszeń do 4.05.15 - zgłoszenia u pań w przedszkolu (wpis w zeszyt).

Miejsce prowadzenia warsztatów zostanie ustalone po zakończeniu zapisów.

Dla rodziców dzieci przedszkolnych szkolenie będzie bezpłatne.

Szkolenie poprowadzi pani Iwona Groblewska, magister nauk medycznych, dietetyk i terapeuta. Z medycyną jest związana od kilkunastu lat. Na początku swojej kariery pracowała w poznańskich szpitalach, między innymi na oddziałach neurologicznych, internistycznych, chirurgicznych, prowadząc jednocześnie ćwiczenia dla studentów na Uniwersytecie Medycznym. W latach 2009-2012 pracowała w Norwegii, w różnych ośrodkach medycznych. Miała okazję przyjrzeć się dogłębnie norweskiej służbie zdrowia, podejściu do pacjenta, metodom leczenia oraz szeroko stosowanej profilaktyce.

http://zakatek-zdrowia.blogspot.co

Warsztaty:

1. Tematyka pierwszego dnia warsztatów - Nietolerancja pokarmowa

Na nietolerancję pokarmową cierpi około 45% społeczeństwa, w tym także dzieci.

Najczęstszymi skutkami nietolerancji pokarmowych są choroby autoimmunologiczne w tym AZS, RZS, Hashimoto, ale również bóle głowy, nowotwory czy problemy ze snem lub koncentracją.

Podczas prezentacji zostaną poruszone m.in. następujące tematy:

- wpływ diety na zachowanie dziecka (koncentracja, uwaga, skupienie),

-jak rozpoznać nietolerancję pokarmową u dziecka i jak prawidłowo ja zdiagnozować,

- czy dieta b/mleczna i b/pszeniczna jest wyłącznie dla dzieci chorych?

-wpływ diety na odporność dziecka,

-rozważania na temat mleka i glutenu,

-jak dodatki do żywności wpływają na zachowanie dziecka?

-cukier, słodycze, słodkie wypieki i soki w diecie dzieci.

2. Tematyka drugiego dnia warsztatów:

-Czy jedzenie pozbawione GLUTENU, MLEKA i SŁODYCZY/CUKRU to konieczność u dziecka chorego?

-Jak wpływa dieta na odporność dziecka?

-Wpływ diety na zachowanie i rozwój dzieci?

-Jak dodatki do żywności wpływają na rozwój i zachowanie dzieci?

-Jak rozpoznać nietolerancję u dziecka i prawidłowo ją zdiagnozować?

-Jak prowadzić prawidłowo dietę pozbawioną mleka i glutenu?

-Alternatywne źródła wapnia w diecie dziecka.

Te i wiele inny zagadnień dotyczących nietolerancji pokarmowych zostanie poruszonych i omówionych podczas wykładu.

Kolejne spotkania pod koniec maja i w czerwcu - warsztaty z gotowaniem z p. Dorotą Łapą.